A cookie-k segítenek minket a szolgáltatásnyújtásban. Weboldalunk használatával jóváhagyod a cookie-k használatát. Elfogadom
Termékek Menü

Melanie Joy, Ph.D.: Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat, és viseljük a teheneket?

Ár:
3.500 Ft

Bevezetés a karnizmusba –  A hitrendszer, amely lehetővé teszi, hogy bizonyos állatokat megegyünk, másokat pedig ne

Menny.:db

Részletes leírás

karnizmus egy domináns hitrendszer, amit sokféle védekező mechanizmus és javarészt nem vitatott feltevés támogat; olyan uralkodó ideológia, ami elősegíti, hogy az emberek támogassák az állati termékek használatát, különösen a húsfogyasztást. A karnizmus fogalmát Melanie Joy alkotta meg 2001-ben, majd népszerűsítette „Why We Love Dogs, Eat Pigs, and Wear Cows” című könyvében. Az elnevezést az angol carnivorous (magyarul: húsevő) szóból képezte.

  • Vajon miért van az, hogy bizonyos állatokat jobban szeretünk, mint másokat, miközben állatbarátnak tartjuk magunkat?
  • Hogyan szerethetjük a kutyákat és gondoljuk természetesnek azt, hogy más élőlényeket - amelyek némely esetben intelligensebbek a kutyáknál - tudatunkban lealacsonyítjuk és a valóságban lemészároljuk őket?
  • Hogyan lehetséges, hogy ha a húsért, a tejért vagy a tojásért tartják az állatot, korlátozás nélkül tartható olyan körülmények között, amelyek miatt, ha ugyanezt kutyával vagy macskával tennék, börtönbe vinnék őket?


Melanie Joy könyve gondolatébresztő olvasmány, hogy ezeket a kérdéseket legmélyebb értékeink –  velünk született együttérzésünk, könyörületességünk és minden élőlény méltóságának tisztelete – szerint válaszoljuk (újra), a belénk nevelt, széles körben kérdőjel nélkül elfogadott társadalmi narratívák helyett.

„Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket”? című ezen kiadványban Melanie Joy ragyogóan feltárja azt a hitrendszert, amely lehetővé teszi számunkra, hogy bizonyos állatokat szeressünk, másokat pedig ne, hogy bizonyos állatokat megegyünk, másokat pedig ne, hogy bizonyos állatokkal jól bánjunk, másokkal pedig ne.

Ez több, mint egy fontos könyv. Kiemelkedően fontos. Ha meg akarjuk gyógyítani kapcsolatunkat az állatvilággal, meg kell hallanunk, méghozzá mélyen, amit Melanie Joy mond.

Mahatma Gandhi egyszer azt mondta: „Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik”. Nem hiszem, hogy csak az állatok egy részére vonatkozó bánásmóddal kapcsolatban mondta ezt. Nem hiszem, hogy csak azokra az állatokra gondolt, amelyek a háziállataink.

Szerintem Gandhi szerette volna a „Miért szeretjük a kutyákat, esszük meg a disznókat és viseljük a teheneket?” című könyvet. Mert ez egy olyan könyv, amely megváltoztathatja a gondolkozásodat és megváltoztatja az életmódodat. A tagadástól a tudatosságig, a passzivitástól a cselekvésig, és a lemondástól a reményig vezet.
(-John Robbins)

Kiadó Angyali Menedék, 2018
Terjedelem 192 oldal
ISBN 9786155647499

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!